Nieuws
Tentoonstelling Ommerschans in Streekmuseum Ommen

Op 1 november a.s. om 15.00 uur zal wethouder Ko Scheele in het Streekmuseum (Den Oordt 7, 7731CM Ommen) een speciale tentoonstelling openen over de Ommerschans. Dit voormalige militaire verdedigingswerk ligt aan de weg van Witharen naar Balkbrug. Tegenwoordig is alleen een deel van de stervormige gracht overgebleven. De schans was een belangrijk verdedigingswerk in de route van Ommen naar het noorden, maar er is nooit om gevochten. In de 18e eeuw verloor de schans zijn militaire betekenis en kwam in het bezit van de stad Ommen. In de 19e eeuw werd er een bedelaarskolonie gesticht, waarvan de begraafplaats bewaard is gebleven. In de 20ste eeuw kwam er een psychiatirische inrichting, die als Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht nog steeds bestaat.

Klik hier voor een artikel van Harry Woertink over de Ommerschans.


Reacties | Plaats uw reactie

Naam: Jennie Ekkelkamp

Datum: 24-10-2011 23:03
Bericht: Een mooi stukje geschiedenis van de ommerschans. die landlopers waren dat alleen mannen of ook vrouwen? en waar kwam dat eten vandaan. wie kwam voor die boerderijen in aanmerking, ommenaren ,balkbruggers of buitenlui bijv.friesland of groningen?


Naam: Frans Dijkstra

Datum: 29-11-2011 11:00
Bericht: Antwoord: in de tijd dat de ommerschans een bedelaarsgesticht was werden mannen en vrouwen en ook wel hele gezinnen daar door de overheid gedwongen geplaatst voor een bepaalde tijd, meestal wegens bedelarij, of ander ongewenst gedrag.