Nieuws
Darde Klokke over Tweede Wereldoorlog en Ommer Joodse gemeenschap

In de nieuwste uitgave van het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke (nummer 162) wordt ruime aandacht gegeven aan de Tweede Wereldoorlog. Een drama boven Ommen voltrok zich op 13 november 1943 waarbij Duitse en Amerikaanse vliegtuigen elkaar op leven en dood bevochten. Boven Ommen ontplofte een vliegtuig. In Arriën en Stegeren kwamen de brokstukken terecht. Zes van de zeven doden werden aan de noordzijde van de Vecht gevonden. In De Darde Klokke staat het procesverbaal van deze crash, opgetekend door de burgemeester.

Verder aandacht voor de Joodse inwoners van Ommen. In de Tweede Wereldoorlog zijn 27 Joodse inwoners vermoord in concentratiekampen. De haat tegen de Joden kondigdde zich aan met een brief aan het gemeentebestuur. Joodse mensen mochten geen gebruik meer maken van fietsen en moesten deze inleveren. Daarbij werd bepaald dat wanneer voor de fietsen reparaties nodig waren, die eerst op kosten van de Joodse eigenaar uitgevoerd moesten worden.

Nu wonen er in Ommen geen Joodse gezinnen meer. Als herinnering aan alle Joodse medeburgers die niet terug keerden naar hun woningen aan de Van Raaltestraat, Brugstraat, Kerkplein, Markt en Gasthuisstraat werd op 23 februari 1981 een gedenksteen geplaatst op de Joodse begraafplaats. Toch klinkt in De Darde Klokke een kritische noot door of de herinneringen aan de plaatselijke Joodse inwoners wel zorgvuldig worden vastgelegd en bewaard.

Abonnees krijgen het blad De Darde Klokke in de bus. Losse nummers zijn te koop bij boekhandel Bruna aan de Kruisstraat in Ommen.


Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst