Nieuws
24 februari 2012 in Streekmuseum: film over historie Ommerschans

De Ommerschans staat centraal in de nieuwe film, gemaakt door leden van de Videoclub Ommen. De film was te zien op vrijdag 24 februari 2012 in het Ommer Streekmuseum, aanvang 20.00 uur.

De afgelopen maanden is een filmploeg druk geweest met het vastleggen van de rijke geschiedenis van het oude militaire verdedigingswerk. De film is ook een samenwerking tussen het Ommer Streekmuseum, de Vereniging De Ommerschans en de Videoclub Ommen. Behalve van eigen beelden is gebruik gemaakt van historisch materiaal om de geschiedenis van de schans weer tot leven te brengen.
Om het Spaanse leger tegen te houden werd in 1628 werd de schans aangelegd met vier bastions, een gracht en lunetten. Later, in 1818 was sprake van een bedelaarsgesticht. Van de schans zelf is alleen nog een deel van de stervormige gracht zichtbaar. De tegenwoordige Balkerweg loopt door de schans. Uit de tijd van het bedelaarsgesticht stamt het kerkhof. De ingang van de oude begraafplaats is onlangs van een fraai hekwerk voorzien.
De première van de film loopt parallel met de thema-expositie over de Ommerschans in het museum. Deze tijdelijke expositie tot eind mei bestaat grotendeels uit particuliere collecties, waaronder oude kaarten van de schans, bodemvondsten uit de gracht, waaronder geld die in die periode werd gebruikt.
De entree is 3 euro per persoon, inclusief koffie. Het adres van het museum is Den Oordt 7, 7731 CM Ommen. Website: www.museum-Ommen.nl

 

Fotoreportage klik hier.


Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst