Nieuws
15 maart 2012 in het Hervormd Centrum: Reinier Paping vertelt over de Elfstedentocht 1963

Reinier Paping kwam donderdag 15 maart naar Ommen. De Elfstedentochtwinnaar uit 1963 was te gast bij de Historische Kring Ommen in het Hervormd Centrum, om te vertellen over zijn barre tocht die ook bekend staat als ‘De Hel van 1963´.

Reinier Paping was op de dag van zijn overwinning 31 jaar. Geboren in Dedemsvaart uit een gezin van negen kinderen, woonde Paping toen hij  ´De Hel van 1963´ won in Ommen. Een zomerhuisje op Vakantievreugd was de basis van zijn voorbereidingen.

Reinier volgde de Mulo en daarna ging hij naar een jongensinternaat in Amersfoort. Leren was niet zijn hobby, sporten wel. Op zijn zeventiende voetbalde hij al in het eerste van voetbalvereniging Dedemsvaart. Maar hij was ook lid van de gymnastiek- en turnvereniging. Tennissen deed hij ook nog, en schaatsen. Vooral voor laatstgenoemde sport bleek hij veel talent te hebben. Hij verwierf zich een plek in de kernploeg en werd enkele keren Overijssels kampioen. Pas in het laatste jaar legde hij zich toe op het rijden van langere tochten. Des te opmerkelijker en indrukwekkender is zijn prestatie te noemen.

Paping reed in deze barre tocht meer dan de helft alleen af. Tien uur en 59 minuten na de start finishte Paping. Met zijn overwinning verdiende Paping twee jaarkaarten voor de ijsbaan in Deventer en een zilveren sigarettendoos. Een onbekende had hem na zijn overwinning nog een tientje gegeven. Paping begon na zijn overwinning een sportzaak in Zwolle, waar hij tegenwoordig nog steeds woont.

 

fotoreportage klik hier.

 

Beelden van de barre tocht van 1963 zijn te zien op YouTube.

 

 


Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst