Nieuws
1 maart 2012 in streekmuseum: zoektocht naar Poolse oorlogsvlieger

In het Ommer Streekmuseum houdt Richard Schuurman donderdag 1 maart om 20.00 uur een lezing over zijn zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czeslaw Oberdak. Deze Poolse oorlogsvlieger maakte op 30 mei 1944 in Dalmsholte een noodlanding. Dankzij hulp van het verzet wist Oberdak lange tijd uithanden van de Duitsers te blijven, maar werd in december 1944 bij toeval toch opgepakt en opgesloten in de gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Hij was vervolgens een van de 117 mannen die op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve werd gefusilleerd door de Duitsers, als wraak voor de aanslag op SS-generaal Rauter.

De 23-jarige Pool Czesław Oberdak was na de Tweede Wereldoorlog voor zijn familie 46 jaar zoek. Met een vage aanwijzing dat hij in mei 1944 in Nederland bij Zwolle een noodlanding had gemaakt, ging Oberdaks zuster Ludmiła Kaczmarska in 1991 actief op zoek. Richard Schuurman werd gegrepen door haar hulpkreet en beet zich vast in de zaak. Oberdak kwam als onderduiker op negen adressen in Nederland. Vanuit Ommen werd Oberdak geholpen door verzetsman Jan Seigers, die hem had meegenomen naar zijn huis aan de Wolfskuil in Ommen.
De journalist Richard Schuurman uit Lelystad heeft de bevindingen van zijn zoektocht beschreven in een boek met de titel: "Spoor naar Woeste Hoeve, de zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czeslaw Oberdak". Tegelijk reconstrueert het boek uitvoerig de gebeurtenissen bij Woeste Hoeve.
Door de beperkte ruimte in het museum wordt plaatsreservering vooraf aanbevolen. De entree is inclusief koffie 5 euro per persoon. Email: info@museum-ommen.nl; telefoon 0529-453487
 
Documentaire over het boek van Schuurman.
Het boek “Spoor naar Woeste Hoeve, de zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czeslaw Oberdak”, van Richard Schuurman vertelt het verhaal over Oberdak omzwervingen op verschillende onderduikadressen, nadat hij op 30 mei 1944 een noodlanding maakte op een weiland bij Dalmsholte.
Na een oproep via de stichting OudOmmen.nl in 2010 sprak Schuurman met ooggetuigen van deze landing. Al in 1991 had hij uitvoerig contact met verzetsman Jan Seigers, die zich herinnerde hoe hij Oberdak had geholpen en meegenomen naar zijn huis aan de Wolfskuil in Ommen. Daarnaast vond Schuurman in het archief van de stichting OudOmmen.nl diverse bruikbare documenten over Seigers en de noodlanding van Oberdak. Het boek vervolgt met Oberdaks toevallige arrestatie bij Hoenderloo en de tragische executie bij Woeste Hoeve. Het vertelt over de zoektocht van zijn zuster, die na 1991 ook Schuurmans zoektocht werd.
Het actualiteitenprogramma Netwerk zond op 11 december 2009 de documentaire uit over het mysterie van de verdwenen gevechtspiloot Oberdak. Deze interessante documentarie is te op Uitzending Gemist.

Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst