Nieuws
Nieuw nummer Darde Klokke

In het jongste nummer (163) van het Ommer historische tijdschrift ´De Darde Klokke´ dit keer weer aandacht voor verdwenen beroepen. Het ambacht van veeverloskundige wordt daarin uitgelicht. De veeverloskundige Hendrik Schoemaker moest bij nacht en ontij op pad moest om kalfjes ter wereld te helpen. In het begin op de fiets, maar later met de motor. Een mooie afsluiting van de geboortehandeling was altijd dat er dan ook steevast een borrel op tafel kwam.

Oud Ommer Lex Hollak komt uitgebreid aan het woord om te vertellen over de geschiedenis van zijn ouderlijke boerderij op De Rotbrink, aan de rand van het Ommerbos. De familie van oud-brandweerman en molenaar Lex Hollak heeft ooit gewoond op de herberg Roseboomshaar aan de postweg naar het Duitse Hessen. Lex weet nog dat er een kerkpad liep richting het Ommerbos, toen te voet te doen via smalle bruggetjes bij Nieuwland, Slagenkamp, Alteveer, Oude- en Nieuwe Vlier en de ‘Laatsteslag’.
Verder is er in De Darde Klokke ruim aandacht voor de boerderij Erve ‘De Peppelhof’ in de buurtschap Emsland. Ooit een statige boerderij aan de Balkerweg, maar helaas gesloopt om de bouw van een riante woning mogelijk te maken. De sinds 1912 door de familie Van der Bent bewoonde boerderij viel vooral op door de witte stenen voorgevel met enkel lage rode bakstenen en een sierlijke ronding in het metselwerk.
Behalve om dorstige kelen te laven en hongerige magen te vullen blijkt de herberg De Hongerige Wolf aan de oude Hessenweg in Stegeren ook een rijke geschiedenis te kennen. De naam van de herberg is te danken aan de wolf die Rudolf, de jonker van Collendoorn met pijl en boog wist om te leggen voordat de wolf Ida, de jonkvrouw van Eerde wist aan te vallen. De jonker bracht de jonkvrouw naar de dichtbij gelegen herberg om op verhaal te komen.
Losse nummers van het driemaandelijkse tijdschrift De Darde Klokke zijn te koop bij Bruna aan de Kruisstraat in Ommen.

Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst