Nieuws
HKO timmert al 15 jaar aan de weg

De belangstelling voor de lokale geschiedenis was er altijd wel. Maar een eigen trefpunt daar ontbrak het nog aan in Ommen. Daarom werd vijftien jaar geleden de Historische Kring Ommen (HKO) opgericht, met als doel heemkundige activiteiten te organiseren en onderzoek naar lokale en regionale geschiedenis te bevorderen.
Onder toeziend oog van notaris mr. Gerhard Smelt werd op 20 januari 1997 de oprichtingsakte getekend. Het eerste bestuur bestond toen uit Jan Brouwer (voorzitter), Henk van Elburg (secretaris) en Aldien Pasman (penningmeester). Verder uit Bart Kiestra, Albert van der Vegt, Luuk Vogelzang en Harry Woertink. Voor belangstellende leden was er de mogelijkheid mee te draaien in verschillende werkgroepen. Dit onder leiding van de bestuursleden en de contactpersonen Bram Ruiter, Henk van Dorsten, Marietje Rhee, Leida Bruins en Henk Vos. In september 1997 werd Hans Steen als bestuurslid toegevoegd.
De vereniging viel vanaf het begin gelijk met de neus in de boter: er was niet alleen veel belangstelling om lid te worden, maar er deed zich ook de mogelijkheid voor om voor de geschiedschrijving van Ommen de kolommen van het bestaande Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke te vullen.
Bovendien kon met medewerking van de gemeente in het prille begin het historische pandje het ‘Foekertshuus’ aan de Julianastraat als eigen verenigingshuis in gebruik genomen worden. Piepklein en op temperatuur gehouden met drie kachels. Het oude schippershuisje was nog voorzien van een bedstee. Het pandje is door de HKO vernoemd naar een vroegere schipper op de Vecht, die er ooit heeft gewoond.  
Op 6 november 1997 werd het Foekertshuus officieel geopend, zodat voortaan hier op de eerste donderdag van de maand de zogenaamde inloopavonden gehouden konden worden.
Toen het gemeentebestuur het karakteristieke Foekertshuus wilde verkopen kreeg de HKO de mogelijkheid te verhuizen naar de leegstaande Edith-Laarakkersschool. Op 1 juni 2000 werd de verhuizing naar de Nering Bögelstraat gerealiseerd. Het nieuwe verenigingshuis werd omgedoopt tot ‘Ommezien’ .
Bijna tien jaar lang heeft de oude school dienst gedaan als HKO verenigingshuis. Toen de school weer een onderwijsbestemming kreeg moest de HKO het gebouw verlaten.
Op 19 juni 2009 kwam er paard en wagen aan te pas om de sleutel en de laatste verhuisdozen naar een nieuw onderkomen te brengen aan de Schurinkstraat 22B in Ommen. De eer van het officieel openen was aan HKO-voorzitter Berend Jan Warmelink en huismeester Albert van der Vegt. De plechtigheid werd gevolgd door een druk bezocht open huis, voor leden, buren en andere belangstellenden.

Momenteel zijn er verhuisplannen naar het multifunctionele centrum ‘Carrousel’ aan de Chevalleraustraat in Ommen. Als de plannen kunnen worden uitgevoerd zit de HKO daar vanaf midden volgend jaar.

Het tekenen van de oprichtingsakte 20 januari 1997
vlnr notaris Gerhard Smelt, Aldien Pasman, Henk van Elburg en Jan Brouwer

Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst