Nieuws
Nieuwe Darde Klokke

In het nieuwe nummer van het Ommer historisch tijdschrift ´De darde Klokke´ (nummer 164) dit keer een beschrijving van de Joodse familie Vomberg. Via een briefkaart die Levie Louis Vomberg stuurde op de vooravond waarop zijn familie op transport wordt gesteld naar Polen laat Vomberg weten dat hij zijn vrienden “op deze wereld niet meer terug zal zien”. Vomberg was slager en woonde aan de Vechtstraat 1 in Ommen. Pas in november 1947 kwam er bericht van het Rode Kruis dat het gezin Vomberg in 1943 in Sobibor in Polen was omgebracht.

Verder aandacht aan de geschiedenis van het erf Hesselink in Beerze en zijn bewoners. De boeren van Beerze moesten hand- en spandiensten verrichten voor de havezathe Beerze, die van 1328 tot de eerste helft van de achttiende eeuw aan de Marsdijk heeft gestaan.
Begonnen als thuisnaaister wordt Johanna van Buren (1881-1962) uit Hellendoorn telefoniste bij de PTT. Zo kreeg zij meer tijd om gedichten te schrijven in haar eigen streektaal. Via een wekelijkse column in het Twentsch Volksblad wist ze heel Twente en Salland te boeien.. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de bekende streektaaldichteres in het bejaardentehuis Oldenhaghen in Ommen overleed. De Darde Klokke beschrijft uitvoerig het leven van Johanna van Buren, aangevuld met ‘varsies’ van de streektaaldichteres zelf.
Grafheuvels en urnenvelden completeren dit keer de Darde Klokke. Uitgelegd wordt waarom de jacht tot het oudste culturele erfgoed behoort en Calsum en Koeland in Stegeren behouden zijn dankzij vermogende mensen geholpen door jagers.
Losse nummers van het driemaandelijkse tijdschrift De Darde Klokke zijn te koop bij Bruna aan de Kruisstraat in Ommen.

Reacties | Plaats uw reactie

Naam: Christel Tijenk

Datum: 17-11-2012 08:27
Bericht: Geachte heer, mevrouw, zou het mogelijk zijn een kopie van het arikel over de familie vomberg te ontvangen tbv de afdeling educatie van het herinneringscentrum kamp westerbork? vanzelfsprekend zijn wij graag bereid de kosten te vergoeden. met een vriendelijke groet, christel tijenk christel@kampwesterbork.nl oosthalen 8 9414 tg hooghalen