Nieuws
Molukken monument Vilsteren

klik hier voor foto´s

 

 

 

Op zaterdag 29 september wordt bij Vilsteren een herdenkingsmonument onthuld, zestig jaar nadat hier de eerste Zuid Molukse bewoners arriveerden.

De onthulling van het monument vindt plaats door de ambassadeur van Indonesië, mevrouw Retno Marsudi. Zij doet dat samen met de burgemeester van Ommen, Marc-Jan Ahne.
Het monument komt op Camping Laarbrug aan de Vilsterseweg in Vilsteren, waar het woonoord van de Molukkers was gevestigd. Er is deze dag een groots opgezet programma met herdenken, herinneringen ophalen en vooral ook feestvieren. Verder is er een speciale tentoonstelling in de Carrousel ingericht.
 
‘Maluka Tengarra bertemu Ommen’ of te wel ‘Zuidoost Molukken ontmoet Ommen’.
Vanaf 1952 tot 1963 woonden bij elkaar opgeteld zo’n 500 ‘repatrianten’ uit het voormalige Nederlands-Indië in Ommen. Zij werden gehuisvest in barakken op Landgoed Eerde en Laarbrug in Vilsteren. Het overgrote deel van de Zuidoost Molukse bevolkingsgroep kwam van de eilanden Kei, Tanibar en Kisar (Dobo).
Op zaterdag 29 september komen oud-bewoners en nakomelingen terug om herinneringen op te halen. In woonoord Laarbrug zijn veel kinderen geboren. Het is ook een plek die door hen nog steeds wordt gekoesterd. Men ging naar school in Ommen (Koningin Julianaschool) en Vilsteren (Sint Willibrordusschool).
‘De mensen in Ommen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de sociale cohesie onderling’, aldus één van de oud bewoners van kamp Laarbrug. ‘De betrokkenheid van de Ommenaren stond centraal, zowel in gedrag als in beleving.’
 
Met een onbevangen acceptatie voor ieders cultuur, normen en waarden is een uniek fundament gelegd in het sociale aspect en de binding met Ommen en de Zuidoost Molukken. ‘Voor onze Molukse ouders was het vooral een tijd van overleven. Als kind was je je niet bewust van de moeilijkheden die zij in die tijd ondergingen. We gingen naar school, we speelden en hadden vrienden en vriendinnetjes. De school en de kinderen die er op zaten vonden wij geweldig. We keken tegen ze op, niet wetende dat dat andersom ook het geval was’.
Er volgde een verandering; in 1963 moesten de Zuidoost Molukse mensen verhuizen en vlogen uit naar andere plaatsen waaronder Zwolle. De herinneringen aan Laarbrug en Eerde zijn altijd gebleven.
Na een herdenkingsdienst wordt om 14.45 uur het monument onthuld door de Indonesische ambassadeur en burgemeester Ahne.
Daarna gaat het gezelschap naar de Carrousel waar om15.35 uur een welkomst woord klinkt van wethouder Co Scheele. Het middagprogramma is gevuld met toespraken. Ook zal mevrouw Ruige als voormalig leerkracht van de Koningin Julianaschool het woord voeren. ’s Avonds is er dans en muziek in de sporthal van de Carrousel.

Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst