Nieuws
Herdenking Joods Ommen: plaatsing Stolpersteine

Op maandag 4 maart 2013 komt de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig naar Ommen voor het plaatsen van de zogeheten Stolpersteine bij acht locaties in het centrum van Ommen waar de weggevoerde Joden hebben gewoond. Vanaf 09.00 uur worden deze kleine steentjes gelegd in het plaveisel. Het markeert de huizen waar laatstelijk Joden hebben gewoond. Het zijn geen steentjes waar je over struikelt: ze liggen niet hoger dan de omliggende stenen. Het zijn wel stenen om bij stil te staan. Op de steen komt een messing plaatje met daarop vermeld de namen, geboorteplaats en -datum en de plaats en datum van overlijden van de Ommer Joden. Gunter Demnig heeft in Europa al meer dan 35.000 stenen geplaatst. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De Historische Kring, de Stichting Oll Ommer en de Darde Klokke zijn bij de organisatie betrokken. Eén steen is betaald door deze verenigingen.

Het gaat om de volgende acht locaties: Gasthuisstraat 19, Markt 4, Brugstraat 18, Brugstraat 19, Kerkplein 6, Kerkplein 7, Dr. A.C. van Raaltestraat 1 en Dr. A.C. van Raaltestraat 5.

Voor meer informatie: www.joodsommen.nl

Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst