Nieuws
Darde Klokke november 2012

Het lekkerste suikergoed kwam vroeger uit Ommen. Onder de naam ´TumTum´ werden snoepjes geproduceerd in een fabriek aan de Hammerweg/hoek De Kamp. In het nieuwste nummer van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke wordt in de geschiedenis van de Ommer Suikerwerkfabriek gedoken. Jan Peters uit Deventer en Chris de Graaf uit Amsterdam beginnen in 1920 onder de naam ´Moenania´ een snoepfabriek met een vijftal medewerkers. De productie van snoepjes en hoestmelange wordt in 1960 verplaatst naar Deventer omdat er geen uitbreidingsmogelijkheden zijn en de grondprijs in Ommen voor nieuwbouw te duur wordt bevonden.

Verder in het nieuwe nummer de geschiedenis over de boerderij van Peter Klomp op het Garstenkamp, daar waar nu serviceflat De Stadshaghen staat. Peter Klomp was een markante boer steenvast met een zwarte Staphorster pet op zijn hoofd.
In het kader van verhalen over vroeger gaat het dit keer weer over Beerze. Als eigenaar van verschillende boerenhoeven besluit het provinciebestuur van Overijssel in 1714 verschillende goederen te verkopen. Aanleiding is de slechte financiele positie. Met de verkoop moet die verbeterd worden. Maar het duurt dan nog bijna vijftig jaar voordat erven Hesselink in Beerze van eigenaar verwisseld.
De geschiedenis van het gemengd zangkoor De Lofstem wordt beschreven door iemand die al meer dan zestig jaar lid is van dit koor. Volgend jaar viert De Lofstem het 85-jarig bestaan.
Met de oprichting van voetbalvereniging OVC weet in 1921 de toen twintigjarige Hartog de Levie de Ommenaren voor het eerst in clubverband aan het voetballen te krijgen. In De Darde Klokke een verhaal over de Joodse medeburer van Ommen
De Darde Klokke is te koop bij boekhandel Bruna in de Kruisstraat in Ommen. Abonnees krijgen het nieuwe nummer automatisch toegestuurd.

Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst