Nieuws
Nostalgische oogstdag in Lemele

Lemele leek donderdag 31 juli 2014 voor even op een openluchtmuseum. Met een nostalgische oogstdag kon het publiek zien hoe vroeger het koren op de akkers werd gemaaid. Eerst met de hand en later kwamen er machines, voortbewogen met paard of tractor, aan te pas.

In oude stijl werd eerst op bijna vergeten wijze het graan gemaaid met een zicht. Na het maaien kwamen de ‘bindsters’ om de garven bij elkaar te houden. De onderste zeel met de knoop naar onderen en de bovenste met  de knoop naar boven. De schoven daarna in hokken van zes met een  kopzeel om het omwaaien tegen te gaan.

Lemeler boeren lieten zien hoe met de hand werd gedorst: man-aan-man slaan met de dorsvlegel op het uitgestalde graan. Uiteraard was er ook tijd voor koffie en brood, want ook op het land is stelregel: na gedane arbeid is het goed rusten. Een graanmaaier met zelfbinder was een latere uitvinding. Deze waren tot ongeveer vijftig jaar terug nog wel op het land te zien. Nu zijn ze het domein van de echte liefhebbers. Dat geldt ook voor oude tractors, die nog velen een leuke hobby bezorgen. De jaarlijkse oogstdag in Lemele werd gehouden achter de Imminkhoeve aan het Zandeinde, waar de stichting Lemels Arfgoed voor de organisatie tekende.

 

Meer foto´s.

 


Reacties | Plaats uw reactie


Op dit nieuws bericht zijn nog geen reacties geplaatst