Nieuws
Tradities in Ommen

In Ommen zijn alle tradities op een rij gezet en vervat in een nieuw boek met als titel: "Tradities in Ommen". Daaruit blijkt dat Ommen rijk is aan tradities. Dinsdagavond werd het eerste exemplaar officieel uitgereikt aan de Ommer wethouder Ko Scheele.

Dat gebeurde in aanwezigheid van bijna tweehonderd bezoekers in het Hervormd Centrum in Ommen op een gezamenlijke bijeenkomst van de IJsselacademie en de Historische Kring Ommen (HKO). Wethouder Scheele liet weten trots te zijn dat de nog bestaande Ommer tradities nu ook zijn vastgelegd in een boek. Op deze wijze is het immaterieel cultureel erfgoed van Ommen voor iedereen zichtbaar. “Maar het is ook onze taak om tradities levend te houden en ze over te dragen aan de volgende generaties. Het zijn juist de tradities die Ommen zo mooi maken. Het landschap en de gebouwen maken Ommen zo mooi. Maar ook de tradities. Ze zijn de ziel van Ommen”, aldus de wethouder.

Verantwoordelijk voor de uitgave is de IJsselacademie die hiervoor financiële steun kreeg van de provincie en de gemeente Ommen. Historica Elleke Steenbergen heeft de tradities in de gemeente Ommen een jaar gevolgd met rituelen die kleur en klank geven aan elk seizoen: van eiertikken met Pasen  tot en met het “Tafelen” met Oud en Nieuw . Zij beschrijft de tradities het jaar door, afgewisseld met thema’s als dagelijks leven, mondelinge tradities en streekgerechten. Fotograven Jenny Ekkelkamp en Hans Steen van de HKO verzorgden het beeld bij de verhalen. Volgens Steenbergen worden de tradities divers en breed gedragen in Ommen. “Ze vormen het sociale cement van de stad en de buurtschappen.”

Tijdens de bijeenkomst werd door Gerard Martens de kneepjes van het eiertikken uitgelegd. Ook kon met een ei in de hand het tikken in de praktijk uitgevoerd worden. Het is de derde generatie Martens die er voor zorgt dat deze traditie in ere wordt gehouden en, zo nu blijkt, dient zich ook de vierde generatie Martens zich aan om met Pasen te zorgen voor enkele duizenden hard gekookte eieren. Het nieuwe boek is voor € 17,95 verkrijgbaar via ijsselacademie.nl of bij de boekhandel.
 


Reacties | Plaats uw reactie

Naam: Jook Van Zeeland, Ijsselacademie

Datum: 12-11-2014 10:59
Bericht: We maakten een prachtige avond mee, vorige week, en hebben daar de tradities met zwier kunnen presenteren, dankzij de goede samenwerking met de hko. e�n opmerking: de prijs is niet 24,95, zoals er eerst gestaan heeft, maar 17,95! hiervoor kan elke ommenaar het aanschaffen, ja toch?